המלחמה בהון השחור - הגבלת תשלום מזומן בין צדדים לעסקה
![גירסה להדפסה גירסה להדפסה](/sites/all/modules/print/icons/print_icon.gif)
מספר הגיליון:
652
תאריך:
21/02/2013 מחבר:
ביום 3.2.2013 הוגש לשר האוצר דו"ח המסכם של המלצות הצוות למלחמה בהון השחור, אשר כלל בתוכו כחלק מההמלצות קמפיין "האנשים השחורים" שעלה בשבועות האחרונים בטלוויזיה וברדיו, ושמטרתו להביא את המלחמה בהון שחור לתודעת הציבור.
חלק מהמלצות הדו"ח כבר ייושמו והפכו להצעות חוק, בין השאר, המלצות בנוגע לייעול הגבייה, דיווח, שינויים בחוק מס ערך מוסף, וכל אלה כדי להיאבק ב"הון השחור", לרבות תופעה של חשבוניות פיקטיביות. כך, למשל, הועלתה הצעת חוק הממשלה לשינוי סעיף 47א לחוק מס ערך מוסף - צמצום עסקאות מזומן בין עוסקים מ-20,000 ש"ח ל-10,000 ש"ח והטלת קנס אזרחי על הקונה- בשיעור של 15% מסכום העסקה.
מטרת הסעיף, כמו גם הסעיפים האחרים בהמלצות, בא לאלץ דיווח תקין לרשות המיסים ופיקוח על תשלום המס בגין עסקאות שבוצעו ומעקב אחר זהות הצדדים בעסקאות. היום, הסעיף קובע, כי בעסקאות שערך הנכסים או השירותים בהן עולה על 20,000 ש"ח, קונה לא יכול לשלם במזומן עבור אותה עסקה, אלא בהעברה בנקאית, כרטיס אשראי או שיק שהוא חתום עליו כמושך; וכמו כן, קונה חייב לדרוש ממוכר שהוא עוסק מורשה חשבונית מס.
כבר בתיקון 42 החלה רשות המסים בהחמרת דרישותיה כלפי העוסקים, כך למשל, התווספה לקונה חובה לדרוש חשבונית מס קודם לתשלום התמורה או חלקה, אם המועד לחיוב במס בשל העסקה חל עם קבלת התמורה ועל הסכום שהתקבל (בסיס מזומן).
לפיכך, נכון להיום ההגבלה עד 20,000 ש"ח לתשלום במזומן בין העוסקים נותנת יותר "מרחב" לעברייני מס, על כן, ככל שרשות המסים תחמיר את דרישותיה כלפי הנישומים כך המעקב אחר העסקאות יהיה קל יותר.
לפיכך בפרקטיקה לא קיים משהו שמרתיע קונים מלשלם במזומן, שכן עד כה רשות המסים לא התייחסה אליהם כ"מסייע" לעבירה, ועוד יותר קשה להטיל עליהם עונש.
להלן הסעיף לפני התיקון:
47א. קונה שהוא חייב במס, שרכש נכסים או שירותים לצורך עסקו או לשימוש בעסקו או לצורך פעילותו, חייב לנהוג כלהלן:
(א) עלה ערך הנכסים או השירותים על 303 שקלים חדשים אך לא הגיע ל-20,000 שקלים חדשים, ידרוש ממוכר שהוא עוסק מורשה חשבונית מס או ישלם בהעברה בנקאית, בכרטיס אשראי או בשיק שהוא חתום עליו כמושך ונאמר בו כי התשלום הוא למוכר בלבד;
(ב) היה ערך הנכסים או השירותים 20,000 שקלים חדשים או יותר, חייב הוא לדרוש ממוכר שהוא עוסק מורשה חשבונית מס ולא ישלם בשטרי כסף, ואם שילם בשיק מוסב יוסיף על גב השיק את שמו, חתימתו ומספר הרישום במשרד מס ערך מוסף.
(ג) הטוען שקיים תנאי סעיף זה – עליו הראיה.
כאמור, התיקון נוגע לשינוי ערך הנכסים או השירותים בעסקאות, כך שסכום של 20,000 ש"ח יופחת ל- 10,000 ש"ח. מטרת התיקון היא לצמצם אפשרות של דיווח כוזב ולאפשר לרשות המסים מעקב שוטף אחר זהות הצדדים לעסקה, וזאת מאחר ותשלום במזומן מקשה על איתור עסקאות.
על מנת לאכוף את הסעיף האמור, הוצע להטיל קנס אזרחי בסך 15% מגובה העסקה, וכתוצאה מכך, הוצע לבצע תיקון לסעיף 97 לחוק מס ערך מוסף, כך שאם הקנס לא שולם בזמן יתווספו עליו הפרשי ריבית והצמדה.
נראה כי הסכום של 10,000 ₪ יקשה מאד על עסקאות "פיקטיביות", מה גם שהתיקון (אם יתקבל) יחיל לראשונה סנקציות על הקונה, כדי שגם הקונה יחשוב פעמיים בטרם ישלם במזומן.
נראה, כי הסכום של 10,000 ש"ח יקשה מאד על עסקאות "פיקטיביות". נראה, כי עוסקים רבים עלולים יהיו למצוא את עצמם עם סנקציות קשות (15%) ואנו תקווה כי אם (חו"ח) יתקבל התיקון האמור במלואו, אזי רשות המיסים תפעיל סעיף זה במשורה ורק לאחר שהופעל שיקול דעת כבד.
נראה, כי הסכום של 10,000 ש"ח יקשה מאד על עסקאות "פיקטיביות". נראה, כי עוסקים רבים עלולים יהיו למצוא את עצמם עם סנקציות קשות (15%) ואנו תקווה כי אם (חו"ח) יתקבל התיקון האמור במלואו, אזי רשות המיסים תפעיל סעיף זה במשורה ורק לאחר שהופעל שיקול דעת כבד.
מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445
טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744
אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.
ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'
הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.