"עצמאי" זכאי לפיצויי פיטורין – כיצד יש לחשבם ?
"עצמאי" זכאי לפיצויי פיטורין – כיצד יש לחשבם ?/
העוסקים בתחום המיסים (על כל גווניו) יודעים עד כמה מדובר בתחום רחב אשר משיק גם לתחומים רבים ונוספים שלא תמיד עורכי הדין בכלל והציבור בפרט ערים להשלכות המס שעלולות להיות: הן בעת החתימה על חוזים והן בהגשת תביעות לבתי משפט.
רציתי להביא לידיעתכם הלכה מעניינת שנקבעה לאחרונה (ביום - 3/6/12) בפס"ד בפרשת אוזן (ס"ע 4578-09-09 אוזן ואח' נ' י.ו. גליל הכנסה בע"מ ואח') שעסק אמנם בדיני עבודה אך יצר השלכות גם לדיני המס (מס הכנסה, מע"מ וגם ביטוח לאומי).
באותה פרשה דובר על עובד שהועסק כ"עצמאי" (קיבל תמורה בעד עבודתו והנפיק חשבוניות מס) (להלן: "התובע"). אותו תובע סיים העסקתו אצל המעסיקה (לאחר 57 חודשים). והנה, לאחר סיום העסקתו הוא טען כי למעשה התקיימו בינו לבין מעסיקתו יחסי עובד-מעביד ולכן הוא זכאי לקבלת: פיצויי פיטורין, פידיון דמי חופשה ופדיון ימי מחלה.
בית המשפט בחן את התביעה ופסק בצורה מעניינת:
בהתאם למבחנים שכבר נקבעו בפסיקה (ואין טעם לפרטם כאן) בית המשפט הגיע למסקנה כי אכן היה מדובר בתובע שהתקיימו לגביו יחסי עובד-מעביד, ולכן בהתאם לדין הוא זכאי לקבלת: פיצויי הפיטורין ולפידיון דמי החופשה והמחלה.
אולם, בזאת לא הסתיים פסק הדין. כיוון שנשאלה השאלה: מהו סכום פיצויי הפיטורין ופידיון ימי החופשה והמחלה שעל המעסיקה לשלם לו.
לענין זה בית המשפט בחן את הסוגיה בצורה מעניינת. המעסיקה הוכיחה, כי היא הציעה לתובע להימנות על עובדיה השכירים תוך שהיא מציעה לו שכר נמוך יותר, בהתאם לרמות השכר המשולמות לעובדים שכירים המועסקים על-ידה בתפקיד זהה. באותו מקרה היה מדובר בשכר הנמוך עד כ- 50% מהשכר שאותו תובע קיבל. עוד התברר, כי התובע זה לא היה מוכן להפחית בשכרו ולהימנות על עובדיה השכירים של המעסיקה.
לאור עובדה זו, בית המשפט פסק, כי הסכומים המגיעים לתובע: פיצויי הפיטורין ופידיון ימי החופשה והמחלה יחושבו בהתאם לשכרו של עובד שכיר המועסק על-יד המעסיקה ולא השכר שקיבל התובע. לאור זאת, במקרה הנדון, בית המשפט איפשר למעסיקה לקזז מהסכומים המגיעים לעובד את אותם הפרשי שכר שהיא שילמה לו לאורך תקופת העסקתו אצלה.
ראוי לציין, כי בעקבות פסיקה זו רשות המיסים, מ"ה ו/או מע"מ, עלולים לפנות לאותו תובע ולהוציא לו שומות לגבי הוצאות שדרש כעצמאי ואשר אינן מותרות למועסק שכיר.
מצד שני, יתכן שאותו מועסק יוכל לדרוש פטור בגין הסכומים שנפסקו לו כ"פיצויי פיטורין",
למרות שלפי בית המשפט הם שולמו לו לאורך חודשי עבודתו.
יוער, כי מקרה זה עשוי "לעניין" גם את המוסד לביטוח לאומי, על כל המשתמע מכך, הן מהיבט המעסיקה והן מהיבט התובע.
בקיצור – מומלץ לבחון בצורה מקצועית את כל ההיבטים (לרבות - היבטי המס) בעת הגשת תביעות מסוג זה !!!
מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445
טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744
אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.
ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'
הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.