העיתון המקצועי לענייני מסים

עורכים מקצועיים: יעקב גולדמן, עו"ד. אורי גולדמן, עו"ד
מנהל מערכת: אורי גולדמן, עו"ד

יום ג' 16.07.2024

תסדיר: 2024-07-16

מותר הרשות מהתושב

גירסה להדפסהגירסה להדפסה
מספר הגיליון: 
559
תאריך: 
09/12/2011
מחבר: 

נדב הכהן, רו"ח

שותף במשרד רוז`נסקי, הליפי, מאירי ושות`.
מתמחה במס הכנסה, מיסוי מקרקעין, מס ערך מוסף, מיסוי כללי.
יו"ר מערכת "מסים ומעשים".
יו"ר ועדה לקבילות פנקסים.
חבר ועדת ערר למיסוי מקרקעין.

♦ חוקי המס משופעים כידוע בסנקציות שונות (כספיות, מנהליות ופליליות), המופעלות בשל מעשי הנישומים או מחדליהם (הממשיים או המדומים).
אין צורך להזכיר, כי רשות המיסים נמצאת, בדרך כלל, בעמדת יתרון מובהקת מול הנישום, ואף לא ניתן להטיל אחריות אישית על מי מעובדיה (למעט, אולי, במקרים חריגים ביותר).
מציאות עגומה זו אינה מדירה כנראה שינה מעיני נציגי הרשות המבצעת, המבקשים מחברי ועדת הכספים של הכנסת לאשר גזירות נוספות המוטלות על הציבור, חדשות לבקרים.
♦ בדיון שנערך בועדת הכספים של הכנסת, ביום 25.11.2010, נתבקשו חברי ועדת הכספים - בין היתר - לאשר סדרת תיקונים בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג - 1963 (להלן: "החוק").
השינויים המוצעים בחוק כוללים חובת מסירת הצהרה, שתוטל על מי שמוכר זכות במקרקעין (לרבות על מי שעושה פעולה באיגוד מקרקעין), ועל מי שרוכש זכות במקרקעין (לרבות זכות באיגוד מקרקעין), ובה נתונים רבים שאינם מצויים בהכרח בידי המצהיר.
 
מחאותיהם הנמרצות של נציגי הלשכות המקצועיות, שהשתתפו בדיון, השפיעו על יו"ר ועדת הכספים, שסרב לאשר את ההצעה כמות שהיא ותבע מנציגי רשות המסים להכין הצעה אלטרנטיבית, פחות מאיימת, שלא תביא לכך שרבים וטובים יהפכו לעברייני מס, שלא מרצונם.
 
♦ הצעה נוספת, ש"זכתה" לביקורת, עניינה בתיקון סעיף 87 לחוק, העוסק בהשגה שרשאי להגיש למנהל אדם הרואה עצמו מקופח בשומה שהוצאה לו.
 
לפי הנוסח הנוכחי, רשאי אדם להגיש את ההשגה בכתב, ולפרט את פרטי השומה ואת הטעם להשגתו.
 
לפי הנוסח המוצע, רשאי אדם לבקש מהמנהל (בהשגה בכתב) לחזור ולעיין ולשנות את השומה, ועליו לפרט "בדיוק" את הנימוקים להשגתו ואת סכום המס שאינו שנוי במחלוקת!
 
♦ יו"ר ועדת הכספים לא אישר את התיקון, כפי שהוצע, ותבע מנציגי רשות המיסים לנקוט בנוסח שונה, שידרוש חובת נימוק זהה מאת המשיב ומאת המנהל.
 
נציגי רשות המיסים ניסו להסביר, כי המילה "בדיוק" מופיעה בהקשר דומה גם בפקודת מס הכנסה (הערה נכונה, כשלעצמה) אך חברי ועדת הכספים לא התרשמו מכך ואף היה מי שאמר, כי הביטוי "בדיוק" מקומו בעולם המדעים המדויקים, ולא בעולם המס.
 
♦ יש לברך את חברי ועדת הכספים, שבערנותם מנעו הפעם מנציגי הרשות המבצעת לעשות בחוק כבתוך שלהם, אלא שהשינויים האחרים בחוק, שאושרו באותה ישיבה (למרות התנגדותם של נציגי הלשכות המקצועיות), מדאיגים הם עד למאוד.
 
במיוחד אנו חרדים מהשלכות התיקון בחוק, שמכוחו יהיה הרוכש חייב להעביר למנהל 15% מהתמורה (במכירת זכות במקרקעין שתמורתה נקבעה בכסף בלבד), לאחר שיתקיימו תנאים מסוימים.
 
לטעמנו, מדובר בתיקון מיותר ובלתי ראוי, שיעשיר את קופת האוצר שלא לצורך, אשר עלול ליצור ניגודי עניינים פוטנציאליים בין המוכרים לבין הקונים, ובסופו של יום יוליך לדשדוש ולחוסר היצע בשוק המקרקעין, דבר שיוביל לעליית מחירים.
 
♦ זה המקום להזכיר את הרפורמות הרבות, שנעשו בשנים האחרונות בקול תרועה רמה ע"י הרשות המבצעת (בשוק ההון והחיסכון, בשווי השימוש ברכב ובדיווח המקוון), שזרעו מבוכה ותסכול בקרב תושבי המדינה.
יש הסבורים, שהקש הנוסף כבר שוגר לדרכו ולא נותר לנו אלא לראות גבו של איזה גמל יישבר ראשון. 

מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445

טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744

info@masfax.co.il

 

 

 

אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.

ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'

הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.