על מילים אין מכס
גירסה להדפסה
מספר הגיליון:
658
תאריך:
18/04/2013 מחבר:
♦ דומה כי תוקפו של הפתגם (הערבי) לא היה מעולם יפה, כפי שהוא יפה היום.
ערוצי התקשורת המתרבים כפטריות לאחר הגשם (ובמיוחד ערוצי התקשורת האלקטרוניים), מאפשרים לכל המעוניין לשגר את הגיגיו לאוויר העולם, וגם בכירים ובעלי שררה חוטאים בכך מפעם לפעם.
♦מטבע הדברים, נעסוק ברשימה זו בנושאים מקצועיים בלבד, והקורא יסיק את מסקנותיו לפי ראות עיניו.
1.הכה במתכנני המס והצל את המולדת- בדרך כלל, מי שהדבר בידיו משתדל לשלם כמה שפחות מיסים (במסגרת החוק, כמובן), מבלי שעובדה זו תמנע בעדו מלצקצק בלשונו ולדבר סרה באחרים.
באופן עקרוני, כל מי שעושה עסקת "קומבינציה" עם קבלן – וכל מי שממתין ארבע שנים ויום אחד לאחר שמכר בפטור ממס דירת מגורים קודמת כדי למכור בפטור ממס דירת מגורים נוספת – "נגוע" בתכנון מס, רחמנא ליצלן.
אכן, נדרשת רמה גבוהה יותר של תחכום (וגם לא מעט אמצעים כספיים), למי שמקים מבנים משפטיים מורכבים ודלי-מס (שלא אחת הוא עצמו אינו מודע למלוא השלכותיהם), אך זה אף זה עושים שימוש לגיטימי בהוראות החוק.
♦יתרה מכך, חוקי המס בישראל כוללים סעיף אנטי תכנוני, המאפשר לרשות המס – בין היתר – להתעלם מכל הפחתת מס "בלתי נאותה" (גם אם אינה נוגדת את החוק), אך לא קיים כל סעיף המונע הטלת מס "בלתי נאותה".
נרשה לעצמנו על כן לקבוע, בנימה סרקסטית משהו, כי תכנון מס אגרסיבי הוא מונח סובייקטיבי, שבמרבית המקרים משמש אותנו כדי להתייחס לתכנון מס שנהגה ע"י אחר, או שאחר עשה בו שימוש.
2.מיסוי בדיעבד - אין לך כיום דבר אופנתי יותר מאשר גינוי הטבות המס, שהרעיף המחוקק הישראלי במסגרת החוק לעידוד השקעות הון על בעלי המפעלים המאושרים (תרתי משמע), לא כל שכן כשמדובר בחברות משגשגות ורווחיות במיוחד. כשניסה שר האוצר (הקודם) לקדם את הוראת השעה בעניין הרווחים הכלואים, "זכה" לביקורת נוקבת במיוחד (לדעתנו, שלא בצדק).
בדיון שהתקיים בתאריך 5.11.2012, קראה ח"כ זהבה גלאון למליאת הכנסת לדחות את הצעת החוק (וכינתה אותה "שרץ"), בקבעה כי ההוראה נותנת פרס לחברות שלא גבו מהן מס כיאות.
ח"כ ניצן הורוביץ לא טמן אף הוא ידו בצלחת, כאשר מחה על האפליה בין היחס לטייקונים לבין היחס לאזרח הקטן, והציע לקרוא לתיקון המוצע "חוק השודדים". ואנו שואלים; היכן היו כל שוחרי הצדק והשוויון, שעה שאושרו בשעתן הוראות החוק לעידוד השקעות הון?
ואם כבר עסקינן במיסוי בדיעבד (תופעה בלתי רצויה, כשלעצמה), האם אין להטיל מס כבד במיוחד על חברי הקבוצה המיוחסת, הכוללת בעלי תפקידים בכירים (לשעבר) שזכו לקבל מקופת הציבור פנסיה תקציבית נאה ביותר (ואף מענקי פרישה) ופנו לקריירה שנייה, במיטב שנותיהם?
3.שינוי תושבות? זה תלוי - לבו של מי לא נפעם, כאשר שר האוצר (הנוכחי) מתח ביקורת על שינוי התושבות המתוכנן של אדם מסוים, שצבר את הונו בישראל ולפי הפרסומים מתכוון לשלם בעתיד את המס במחוזות הניכר?
דא עקא, שבמסגרת תיקון 168 לפקודת מס הכנסה ניתנו ע"י המחוקק הישראלי הקלות מס משמעותיות ביותר (וגם הקלות בדיווח על ההכנסה) לעולים חדשים ולתושבים חוזרים ותיקים.
בין היתר נקבע, כי הללו יהיו פטורים לעשר שנים ממס, בישראל, על הכנסותיהם מכל המקורות המנויים בסעיף 2, 2א' ו-3 לפקודה, שהופקו או שנצמחו מחוץ לישראל, אלא אם כן ביקשו אחרת.
♦הוראת הפטור אינה מוגבלת לנכסים או לפעילויות שהיו בבעלותם של אותם יחידים לפני שנעשו לתושבי ישראל, ויש הסבורים כי יהיו כאלה שיהפכו למקלטי מס ניידים, מתוקף הוראות התיקון.
אשר על כן אנו מתקשים לראות מה נשיב לשר האוצר הבריטי אם יפנה אותנו לתלמוד (וגם לברית החדשה) ויעיר לנו (בנימוס בריטי) כי מי שמציע לאחר ליטול קיסם מבין שיניו, מוטב שייטול תחילה קורה מבין עיניו.
♦לסיום נבהיר, כי רשימה זו נכתבה שלא על מנת להפגין שנינות ומקוריות (שאין בהן פסול, כשלעצמן), אלא כדי לפזר זרעי מתינות ושיקול דעת בשדות הפופוליזם והספינים הנצחיים.
מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445
טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744
אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.
ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'
הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.