העיתון המקצועי לענייני מסים

עורכים מקצועיים: יעקב גולדמן, עו"ד. אורי גולדמן, עו"ד
מנהל מערכת: אורי גולדמן, עו"ד

יום ו' 22.11.2024

תסדיר: 2024-11-22

החשיבות העצומה של אופן הרישום בהנהלת החשבונות, וגם – ירידת ערך מלאי תוכר לצורך מס כהוצאה.

גירסה להדפסהגירסה להדפסה
מספר הגיליון: 
632
תאריך: 
22/08/2012
מחבר: 

סלי אילון, רו"ח

.רו״ח סלי אילון, נשוי+ 3, עד לשנת 2010 שימש בתפקיד בכיר (מנהל תחום קבלנים) במחלקה המקצועית ברשות המיסים, שותף מנהל במשרד "סלי אילון ושות׳ רואי חשבון״,
מרצה באקדמיה בתחום המיסים. מומחה למיסוי מקרקעין, מע"מ, ומס הכנסה. מומחה בתכנוני מס, הסדרים עם רשויות המס, טיפול בבעיות מיוחדות מול רשות המיסים.

 

החשיבות העצומה של אופן הרישום בהנהלת החשבונות, וגם – ירידת ערך מלאי תוכר לצורך מס כהוצאה./

 

מי שקרא את פסק הדין תכשיטי ג'י. בי. בע"מ (ע"מ 18/09)  נוכח לראות עד כמה חשובה צורת הרישום בהנהלת החשבונות של העסק. 

 

 

 

שתי סוגיות חשובות עולות מפסק הדין, ואסקור אותן כאן בקצרה:

 

ירידת ערך מלאי תוכר כהוצאה לצורך מס
כלל ידוע הוא כי כאשר חוקי המס שותקים, יש לפנות לכללי החשבונאות. ההשפעה של ירידת ערך מלאי על סכום המס המוטל על החברה היא אדירה לפעמים, ואסביר:
לפי תקני החשבונאות הבינלאומי והישראלי, ערך המלאי במאזן יוצג כמחיר העלות שלו או שווי השוק שלו, לפי הנמוך.
חוקי המס אינם קובעים אחרת, ולכן יש לקבל את העיקרון החשבונאי, וחברה בה ערך המלאי ירד בשנה מסוימת, אמורה לקבל הוצאה בשל ירידת ערך מלאי (או הפסד בשל ירידת ערך), ולשלם פחות מס.
אלא, שהמילים "לשלם פחות מס" כנראה צרמו את אוזני פקיד השומה של חברת  ג'י. בי. בע"מ, אשר עוסקת ביבוא ושיווק של תכשיטים ועטים יקרים. החברה הוכיחה כי מלאי התכשיטים שברשותה יורד מערכו באופן דראסטי ובמהירות, מכיוון שמדובר בתכשיטים ועטים הנתמכים על ידי אופנה.  רו"ח החברה דרש הפסד מירידת ערך מלאי בגובה של 35% בשנה הראשונה, השלמה ל 65% בשנה השניה, והשלמה ל 80% לסוף השנה השלישית. בשנה הרביעית, מופחת כל שווי המלאי והוא הופך ל"מלאי מת".
החברה מסכימה לכך שיכולה היתה להחזיר את המלאי לספק ולקבל 15% מעלותו המקורית, אולם היא מעדיפה להמשיך להציג אותו בחנויות, שכן מנסיונה עצם הצגת המלאי הזה (שלא מצליח להמכר) מסייע רבות למכור מלאי אחר, חדש יותר.

פקיד השומה לא מקבל את רוע הגזירה,  וקובע בצו כי אין להפחית את שווי המלאי בספרים של החברה מתחת לעלותו.  הנימוק העיקרי של פקיד השומה הוא שהערכת שווי המלאי נעשתה באופן שגוי, ולראיה אותם פריטים שהופחתו, נמכרו בשנים שלאחר מכן בסכומים גבוהים בהרבה מעל לשווי שנקבע להם. כמו כן, טוען פקיד השומה, הוא מוכן להכיר במלאי מת רק אם אותו מלאי מושמד, לאחר שפקיד השומה הוזמן לחזות בהשמדתו. בכל מקרה אחר, כך פקיד השומה, אין לאפשר ירידת ערך מלאי.

בית המשפט קובע שרשאי בית עסק מסחרי – וביחוד אם הוא סוחר בפריטים שמאבדים מערכם תוך זמן קצר כגון פריטים טכנולוגיים או אופנתיים - לדרוש הוצאה בדוחות הנובעת מירידת ערך המלאי שברשותו.

לכן, יש בשורה כעת לכל הנישומים – בידקו היטב מהו שווי המלאי שלכם בסוף תקופת הדיווח. אם תבחרו בדרך העצלה, ותדבקו בעלות של המלאי, יתכן ואתם מפסידים כסף, במקרה בו ערך המלאי נמוך יותר מהעלות.

דבר נוסף וחשוב מאד – לא רק שאתם רשאים לבחון האם נגרם לכם הפסד מירידת ערך מלאי, אלא שאתם מחוייבים לעשות זאת. סעיף 28 לפקודה קובע שאם בשנה מסויימת לא קיזזתם הפסד כלשהו, הולך אותו הפסד לאיבוד ולא תוכלו להשתמש בו בשנים לאחר מכן. לכן, אם נגרם לכם הפסד מירידת ערך מלאי, תיתכן טענה של פקיד השומה שהיה עליכם לקזז אותו ומשלא עשיתם כן, איבדתם את ההפסד.

חשיבות הרישום השוטף בהנהלת החשבונות - הפסד הון מהשקעה
החברה דרשה הפסד הון ממחיקת השקעה בחברה מוחזקת בגרוזיה. פקיד השומה לא הסכים להכיר בהפסד ההון בחברה שכן לטענתו מדובר בהשקעה פרטית של בעל המניות. למסקנה זו הוא מגיע כשהוא נוכח לראות כי: 
1. החברה הגרוזינית התקשרה בהסכם שותפות עם בעל המניות ועם צד שלישי, והחברה לא היתה צד להסכם.
2. החברה הגישה תביעה נגד היזם הראשי בהסכם השותפות, ומקריאת התביעה עולה כי שמה של החברה כלל לא מוזכר אלא רק שמו של בעל המניות.
3. הכספים שהושקעו בחברה המוחזקת הועברו מחשבונות הבנק של המערער ולא של החברה.

ביהמ"ש קובע שההשקעה בוצעה על ידי בעל המניות באופן אישי.
היה מעניין לראות שבית המשפט מסתמך בין היתר על הרישום של הנהלת החשבונות בחברה, ועל כותרות ושמות החשבונות שניתנו להשקעה במערכת הנהלת החשבונות.
לכן, אם חשבתם עד עכשיו שהנהלת החשבונות לא חשובה, כי ממילא רואה החשבון יכול לשנות את הדברים במסגרת הביקורת – תחשבו שוב. הנהלת חשבונות יכולה להקים או להפיל תכנוני מס, ויכולה לחזק או להחליש את הטענות לעתיד לבוא של פקיד השומה.
זהו המשפט המוכר והעתיק בזכות אלו העוסקים במלאכה היומיומית, וקובעים את העובדות בשטח: "היד שמנענעת את העריסה היא היד שמנהלת את העולם".

מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445

טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744

info@masfax.co.il

 

 

 

אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.

ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'

הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.