פריסת שבח אפשרית גם לתקופה בה המוכר לא היה בעלים של הנכס, אם הוא נכנס לנעלי המעביר. וגם - מה השלכות המושג "מושע" - מכירת חלק בלתי מסוים בקרקע
גירסה להדפסה
מספר הגיליון:
616
תאריך:
21/03/2012 מחבר:
פריסת שבח אפשרית גם לתקופה בה המוכר לא היה בעלים של הנכס, אם הוא נכנס לנעלי המעביר. וגם - מה השלכות המושג "מושע" - מכירת חלק בלתי מסוים בקרקע/
לאחרונה יצאה החלטה של ועדת ערר (ו"ע גוטצייט 1290-09) העוסקת בשתי סוגיות מעניינות:
1. פריסת השבח אפשרית גם אם המוכר קיבל את הנכס במתנה/ירושה במהלך תקופת הפריסה:
סעיף 48 לחוק קובע שרשאי מוכר לדרוש שיראו את השבח כאילו נצמח בתוך מספר שנים שקדמו למכירה, שהם תקופת הבעלות בנכס או ארבע שנים כנמוך.
כל כן, אם המגרש נרכש שנתיים לפני שנמכר, רשאי המוכר לפרוס את השבח לשנתיים. אם המגרש נרכש עשר שנים לפני שנמכר, רשאי המוכר לפרוס את השבח לארבע שנים בלבד.
במקרה שלנו, המוכר קיבל במתנה את המקרקעין, ומכר אותם הלאה באותה שנה. המוכר ביקש לבצע פריסה של השבח לארבע השנים שקדמו למכירה, שכן לטענתו הוא נכנס לנעלי נותן המתנה הן לצורך יום הרכישה ושווי הרכישה, והן לצורך הפריסה.
מיסוי מקרקעין טען שהפריסה יכולה להתבצע רק לתקופת הבעלות בנכס, ובמקרה זה מוכר המקרקעין היה בעלים שלהם פחות משנה.
בדעת רוב, קובעת הוועדה שיש להתיר למוכר פריסה לארבע שנים, למרות שהחזיק בהם פחות משנה, שכן הוא נכנס לנעלי נותן המתנה גם לעניין הפריסה.
השלכת ההחלטה איננה מוגבלת לשבח. אזכיר לכם שגם לפי פקודת מס הכנסה ניתן לבצע פריסה של רווח הון. מה שנכון לשבח, נכון גם לרווח הון במקרה הזה.
2. מכירת חלק בלתי מסוים מקרקע:
חוק מיסוי מקרקעין קובע שבמכירת חלק במקרקעין, נמכר חלק בלתי מסוים ממנו. זוהי אחזקה במושע, כלומר - אחזקה של חלק בלתי מסוים במקרקעין. (אני יודע שאם אתם גברים, אתם חושבים שכל השטח בדירה מוחזק על ידי האשה, ואתם מחזיקים רק בשירותים ובמחסן, אבל מבחינה חוקית אתם מחזיקים חצי מכל סנטימטר בדירה, כמו שמחזיקה בת זוגתכם.)
התפיסה של החזקה במושע יכולה להוביל במקרה הזה לתאונת מס. ואנסה לתאר אותה:
נניח שיש לכם חצי מקרקע, וקניתם את החצי הזה בשנות השישים תמורת 100 ש"ח. כיום יש הזדמנות ואתם רוכשים את החצי השני ב500,000 ומיד מוכרים אותו - את אותו חצי - לצד ג' תמורת 550,000.
למרות שעשיתם רווח מהיר ומיידי של 50,000 ש"ח, הייתי מציע לכם לרוץ לבנק ולקחת הלוואה כדי לממן את תאונת המס שקרתה כאן. מיסוי מקרקעין יתייחס למכירה כאילו מכרתם חצי מהרכישה הראשונה וחצי מהרכישה השניה. על רבע המגרש שמקורו ברכישה הראשונה אתם הולכים לשלם מס, והרבה.
(אבקש להעיר הערה שלא קשורה לסוגיה עליה אנחנו מדברים: דעו שבדוגמא לעיל, אפילו לא עשיתם רווח מידי של 50,000 ש"ח, כי ודאי שילמתם מס רכישה 25,000 ש"ח, ואם חל על העסקה מע"מ - אתם ממש בצרות...)
הסיבה לחלוקה הזו היא - אתם מכרתם חלק בלתי מסוים בקרקע.
הפתרון הוא תכנון נכון של העסקה. במקרה כזה הייתי מציע לכם לרכוש את אותה מחצית הזדמנותית דרך חברה בבעלותכם, וזאת על מנת שתוכלו למכור בדיוק את מה שרכשתם.
גם כאן, הסוגיה לא מוגבלת לשבח. מצב דומה קיים ברכישת מניות של חברה במספר שכבות, או ברכישת נכס הוני (זכות בשותפות, מכונה, בניין בחו"ל) אחר.
מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445
טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744
אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.
ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'
הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.