החושד בקרובים לוקה בחקיקתו
♦ נראה, כי אמרת חז"ל (החושד בכשרים לוקה בגופו), שבאה להזהיר מהטלת חשדות שאין להם ביסוס, אינה משמשת נר לרגלי המחוקק.
♦ יתרה מכך, למרות שבית המשפט העליון אמר את דברו, בעניין הזכאות לחישוב מס נפרד (במקרים הראויים) על אף חזקת התלות שנקבעה בהוראות סעיף 66(ד') לפקודת מס הכנסה, ממשיך המחוקק למנוע באופן גורף הקלות מס לגיטימיות, במקרים לא מעטים, רק משום שמדובר בהתקשרויות עם קרובים.
♦ ביום 24.2.2011 נתפרסמה הוראת השעה להגדלת ההיצע של דירות מגורים, הכוללת (בין היתר) שתי הקלות מס פוטנציאליות, ושוב מצאנו כי עסקאות עם קרובים הוחרגו מלכתחילה ממסגרת הקלות המס הללו.
♦ הקלת מס אחת הוענקה ליחיד (לרבות לחברה משפחתית כמשמעותה בסעיף 64א. לפקודה), אשר ימכור מיום 15.11.2010 ועד ליום 31.12.2011 זכות במקרקעין, שלגביה קיימת תכנית בניה המתירה בניה של 8 דירות מגורים לפחות, שיום רכישתה לא לפני 1.4.1961 ולא לאחרי 6.11.2011, ובלבד שלא יאוחר מתום 36 חודשים מיום המכירה תסתיים בנייתן של 80% לפחות מהדירות המיועדות לשמש למגורים לפי תכנית הבניה החלה במועד סיום הבניה, או של 8 דירות, לפי הגבוה שבהם.
♦ היה ויתקיימו כל התנאים הללו, יהיה המוכר חייב במס בשיעור של 20% (לכל היותר) על השבח הריאלי, ממכירת הזכות במקרקעין כאמור.
♦ במאמר מוסגר נציין, כי על השבח ממכירת זכות במקרקעין שיום רכישתה לפני 1.4.1961 חל בלאו הכי מס בשיעור מוגבל (שאינו עולה על 20%), אך המס מחושב במקרה כזה מהסכום הנומינלי ולא מהשבח הריאלי.
♦ הקלת המס השנייה עוסקת במי שימכור את כל הזכויות שיש לו ב"דירת מגורים מזכה" (דירת מגורים או חלק ממנה בבעלות יחיד או בחכירתו, המשמשת או מיועדת למגורים לפי טיבה, שבנייתה נסתיימה, שאיננה "מלאי עסקי", אשר שימשה בעיקרה למגורים – לרבות שימושים לגיטימיים נוספים שנקבעו בחוק – בארבע השנים שקדמו למכירתה, או בארבע חמישיות מהתקופה שבשלה מחושב השבח), בתקופה שמיום 1.1.2011 ועד ליום 31.12.2012 (להלן: "התקופה הקובעת").
♦ מכירתה של דירת מגורים מזכה, בתקופה הקובעת, תעניק למוכר פטור פוטנציאלי נוסף (מלא או חלקי) ממס שבח (שאיננו אמור לפגוע במהלך התקופה הקובעת במסלולים הקיימים, המתירים מכירת מגורים מזכה בפטור ממס שבח) כלהלן:
♦ היה שווי המכירה עד לסכום של 2,200,000 שקלים חדשים (סכום התקרה) - תהיה המכירה פטורה ממס;
♦ עלה שווי המכירה על סכום התקרה - יחויב המוכר במס בסכום המתקבל מהכפלת סכום המס שהיה עליו לשלם במכירת הדירה, אלמלא הוראת השעה, בהפרש שבין שווי המכירה לבין סכום התקרה, כשהוא מחולק בשווי המכירה
♦ במכירת דירת מגורים מזכה שלדעת המנהל התמורה המשתלמת בעדה הושפעה מזכויות לבנייה נוספת – יהיה שווי המכירה, לעניין פסקאות (1) ו-(2), הסכום שיש לצפות לו ממכירה של הדירה ממוכר מרצון לקונה מרצון בלא הזכויות לבנייה הנוספת כאמור (בפסקה זו - סכום שווי הדירה); היה סכום שווי הדירה נמוך מהסכום לפי סעיף 49ז(א)(2) לחוק מיסוי מקרקעין, יהיה המוכר זכאי לפטור נוסף בשל הזכויות לבנייה נוספת כאמור לפי הוראות אותו סעיף; הוראות סעיף 49ז(א)(4), (א1) ו-(ב) לחוק מיסוי מקרקעין יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין מכירה שחלות לגביה הוראות פסקה זו;
♦ במכירת חלק מדירת מגורים מזכה - יקראו את סכום התקרה באופן יחסי, בהתאם לחלקו של המוכר בדירת המגורים המזכה.
♦ פטור ממס, מלא או חלקי, יינתן לפי הוראת השעה למוכר אחד לא יותר מפעמיים.
לעניין זה יראו מוכר ובן זוגו, למעט בן זוג הגר דרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, למעט ילדים נשואים – כמוכר אחד.
♦ הקלות המס שנסקרו ברשימה זו, לא יחולו, בין היתר, אם המכירה הינה לקרוב. בנוסף לכך, לא יינתן פטור ממס במכירת דירת מגורים מזכה, לפי הוראת השעה, אם הדירה נתקבלה בלא תמורה (בידי המוכר) בתקופה שמיום 1.11.2010 ועד ליום 31.12.2012.
♦ אנו סבורים, כי במתח הקיים, בין זכויות הנישומים לבין שאיפתו (הלגיטימית) של המחוקק למנוע "תרגילי מס", הופר גם הפעם שווי המשקל הרצוי וננקטו ע"י המחוקק אמצעי מניעה מרחיקי לכת, שלא לצורך.
נפרט כמה דוגמאות לכך:
♦ לא אחת מתבצעות עסקאות במקרקעין שכלל אינן מושפעות מהיחסים המיוחדים שבין הצדדים, בהתאם לשווי השוק של הזכויות הנמכרות.
♦ הדברים יפים במיוחד כשמדובר במקרקעין שהיו בבעלות משותפת, ולצדדים הוקנתה זכות סירוב מלכתחילה.
♦ במקרים קיצוניים במיוחד המכירה כלל אינה רצונית, ומתבצעת באמצעות בעלי תפקידים שמונו על ידי בית המשפט.
מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445
טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744
אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.
ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'
הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.