העיתון המקצועי לענייני מסים

עורכים מקצועיים: יעקב גולדמן, עו"ד. אורי גולדמן, עו"ד
מנהל מערכת: אורי גולדמן, עו"ד

יום ג' 16.07.2024

תסדיר: 2024-07-16

לתשומת לב שר האוצר

גירסה להדפסהגירסה להדפסה
מספר הגיליון: 
585
תאריך: 
30/06/2011
מחבר: 

נדב הכהן, רו"ח

שותף במשרד רוז`נסקי, הליפי, מאירי ושות`.
מתמחה במס הכנסה, מיסוי מקרקעין, מס ערך מוסף, מיסוי כללי.
יו"ר מערכת "מסים ומעשים".
יו"ר ועדה לקבילות פנקסים.
חבר ועדת ערר למיסוי מקרקעין.

♦ הפטישים ששר האוצר מתעתד (לדבריו) להניף על ראשיהם של בעלי הדירות להשקעה עלולים לגרום לנזק סביבתי מתמשך, ויש הסבורים כי שולפי הרעיונות אינם מצויים כהלכה בחומר ובנתונים הרלוונטיים.
 ♦נתחיל בכך שנפנה את תשומת הלב לפסק הדין המקיף בעמ"ה 319/99 (עו"ד חיים הס נגד פקיד שומה ירושלים), שניתן ביום 13.11.2000 ע"י השופטת רות אור בבית המשפט המחוזי בירושלים.
מפסק הדין עולה (בין היתר) כי מי שמצויד בבקיאות ובמיומנות בתחום המקרקעין, ועושה שימוש בידע שצבר כדי לרכוש ולהשביח מקרקעין תוך מימושם לאחר זמן קצר – עלול להידרש לשלם מס הכנסה (בשיעורים הרגילים) על רווחיו מהמימוש, אף אם ביקש וקיבל פטור ממס שבח (בשל מכירת דירת מגורים מזכה).
במאמר מוסגר נעיר כי אם אכן קובע פקיד השומה (קביעה סופית) שבעסקת אקראי עסקינן, חשוף יהיה המוכר גם להטלת מס ערך מוסף על העסקה שביצע.
♦ בית המשפט העליון אמר גם הוא את דברו, בעניין זה, ומומלץ לקרוא את דברי הנשיא (דאז) אהרון ברק, בע"א 9412/03 ביחד עם ע"א 10398/03 (עמי ואריה חזן נגד פקיד שומה נתניה).
 ♦אכן, המשקיעים לזמן ארוך בדירות המגורים חומקים ללא פגע, בדרך כלל, מאימת החרב המתהפכת של "עסקת האקראי שטיבה מסחרי" (ואינם חשופים להטלת מס הכנסה ומע"מ), אך רובם ככולם רוכשים את הדירות לשם הפקת תשואה חודשית (ע"י השכרת הדירה), או לשימוש בני המשפחה.
♦ במקרים רבים, מממנים ההורים את רכישת הדירה ואין להם עניין שהדירה תהיה רשומה, בהכרח, על שם הילד.
 ♦הטלת מס שבח על "דירות להשקעה", מלבד שתהא כרוכה בזעזועים ובתקלות מס לרוב, עלולה גם להחטיא את הרבים, ודי לחכימא ברמיזא.
♦ מעבר ובנוסף לכל אלה חשוב לדעת כי הנתונים הנדרשים לחישוב השבח (עלויות הרכישה וההשבחה, עלויות הבניה והשיפורים, דמי החכירה, דמי ההיוון, היטלי ההשבחה והוצאות המימון הרלוונטיות) אינם נמצאים, במקרים רבים, בידי בעלי הדירות. קביעת סכומי הפחת שהיו "ניתנים לניכוי", איננה אף היא משימה של מה בכך. הדברים יפים במיוחד לגבי יורשים ויורשי יורשים, שאין בידם כל דרך להשיג את הנתונים ואת המסמכים שבלעדיהם לא ניתן יהיה לקבוע כראוי את סכום השבח בלאו הכי.
♦ אנו קוראים על כן לשר האוצר לשקול היטב את המהלכים שהודיע עליהם, ומפנים את תשומת לבו גם למאמר שנתפרסם ברבים, ביום 29.10.2009.
♦ באותו מאמר נכתב כי מנהל רשות המסים בישראל, מר יהודה נסרדישי, מתנגד לשינוי מיסוי הנדל"ן ובמיוחד להטלת מס שבח על דירות להשקעה, ומעדיף את השימוש במס רכישה כמקור להכנסות ממסים (לפי המאמר, גם ראש מינהל הכנסות המדינה, פרידה ישראלי, תומכת בעמדתו של מנהל רשות המיסים).
 ♦יתרה מכך, מנהל רשות המיסים טען, באותה הזדמנות, שמס הרכישה משקף בפועל את הרווח הצפוי מהדירה למשך 15 – 10 שנה, וזאת כאשר כל המס משולם מראש(!)
העלאת שיעורי מס הרכישה על דירת מגורים שאיננה "דירת מגורים יחידה" (כפי שנעשתה כבר בהוראת שעה, על רכישת דירות בתקופה שמיום 21.2.2011 ועד ליום 31.12.2012) תהא יעילה ומעשית יותר מכל הפטישים, שמרחפים לאחרונה מעל ראשי בעלי הדירות ותמנע מראש את התקלות והקלקולים הרבים שילוו, ללא כל ספק, את הניסיונות להשית מס שבח על מכירת "דירות להשקעה".

מס פקס בע"מ
רח' החשמונאים 90
קומה 2
תל אביב ת.ד 20445

טל. 03-6966733
פקס. 03-6966744

info@masfax.co.il

 

 

 

אין האמור באתר מהווה יעוץ משפטי, יעוץ מקצועי, חוות דעת, סקירת המצב המשפטי ו/או הדין הרלבנטי.

ליעוץ משפטי ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין גולדמן ושות'

הנני מסכים/מסכימה לתקנון האתר.